For at skyde gang i nogle indlæg med gadgets vil jeg anmelde min nyeste investering: et Sonos musik bundle. Jeg kan med det samme sige at jeg aldrig har hørt så meget netradio derhjemme som jeg gør nu.

Jeg har tidligere brugt min gamle XPC med Window Media Center til fester. Med en fjernbetjening og et fjernsyn slipper man nemt for øl og drinks i tastaturet. Desværre er det ikke en løsning jeg bruger til daglig, så inden festen begynder skal man lige se boksen igennem.

Årsagen er opstartstiden, som på sådan en fætter er lige i overkanten af produktionstiden for en håndfuld morijtos - når man også lige skal nå at finde mynte. På en almindelig morgen har man strøjet skjorten og er på vej ud af døren når systemet er klar. Alternativt kunne man lade XPC'en være tændt altid, men at bruge XPC'en i en "Always On" løsning ville betyde at jeg skulle installere solpaneler på taget for ikke at blive skudt af nogle pandaer fra Greenpeace.

Derfor har jeg haft udkig på forskellige alternative løsninger som gerne skulle drage fordel af min NAS. De fleste løsninger har enten krævet at jeg har moddet min NAS, giftet mig med Steve Jobs eller afhændet flere poser af dansk eurobundet kapital.

Jeg valgte den sidste løsning og investerede i et Sonos BU-150. Denne nye udgave er 43% mindre forgængere og er kommet på markedet her i august. Det er ikke en billig løsning, men jeg fik en forstærker til køkkenet som udgør den ene zone i bundlet. Man får også en zone til sit eksisterende anlæg og en kontroller med iPod scrollwheel og gyro. Formfaktoren minder dog ikke meget om iPod, mere om noget fra et gammelt afsnit af Star Trek, men det fungerer ganske godt.

System kan spille forskellige lydkilder i forskellige zoner rundt omkring i dit hus eller lejlighed. Kilderne kan f.eks. være MP3 filer, netradio eller en xbox i line-in. Der er mange forskellige formatter ud over MP3 men iTunes rettigheder er et no-no. Zonerne bestemmes naturligvis af hvor dit ænlæg, og specielt hvor dine højtalere, står men betjeningen er trådløs. Man kan altså skrue ned for lyden på børnenværelset hvis men er blevet træt at høre MGP helt ud i køkkenet.

Zonerne kan også kobles sammen og i party-mode kan jeg høre samme musik i køkkenet og stuen - endda helt synkront så man ikke hører forskel når man passerer mellem de to rum. Hvis jeg vil more mig rigtigt meget, så kan jeg få lyden fra xbox'en spillet i køkkenet. Billedet følger desværre ikke med. Systemet understøtter ikke nogen former for billeder andet end covers som vises på skærmen i kontrolleren.

Jeg brugte den medfølgende CD til at installere software på min PC og sætte systemet op. PC er ikke påkrævet men giver en nem installation. Ikke noget med at installere sjove programmer på NAS'en som kræver bootgejl, telnet adgang og firmware modding. Bare tilføj et netshare og få indekseret musikken på NAS'en - nemmere kan det ikke være.

Fordelen ved at købe et Sonos system er at det bare virker. Når man først har fået samlet system fysisk, så er man næsten i mål. Hvis man selv har sat kablerne sammen på sit lydanlæg vil Sonos systemet ikke presse håndværkerevnerne yderligere - selv ikke for de mest hardcore akademikere.

Hvis du hører til den slags personer som helst bruger sin sparsomme fritid på at nørkle med indstillinger og installere operativ systmer, så er Sonos nok ikke noget for dig. Jeg vil dog ikke udelukke at nogen har fået installeret Linux på systemet. På PC får man også et program installeret som kan benyttes som kontrolle. Det er også muligt at opnå kontroller egenskaber gennem .NET (søg f.eks. i Google Groups) - noget jeg dog ikke har prøvet... endnu. Jeg venter med at prøve det til jeg har fundet en must-have udvidelse jeg liiige kan smække sammen i C#, men jeg har ikke brugt system længe nok til at komme på noget.

Jeg er bestemt tilfreds med min investering og overvejer at få mig en ekstra boks til soveværelset så jeg kan blive vækket om morgenen med musik.  Det er en dyr gadget (omkring 8K for et bundle), men hvis man har pengene til det i disse recessionstider så tror jeg på at man også bliver glad for det og rent faktisk bruger det. Det er dog andre løsninger vi skal ud i hvis der skal billeder på.