Fredag den 29. maj 2009 er som bekendt ninjas CS tid. Vi spiller på Boomtown fra kl. 19. For dem som ønsker at lade op til strabadserne, så prøver vi at finde et (tilfældigt) bord på den nærliggende Cafe Rene omkring kl. 17. Smid gerne en kommentar om hvor (og hvornår du dukker op).

Jeg har et stykke tid overvejet om jeg skulle opgradere min trusted Synology NAS DS-101 med en DS-207+ eller en Windows Home Server. Løsning kom lidt af sig selv, idet Synology udfaser deres 7’er serie og erstatter den med en 9’er serie som er markant dyrere og at Microsoft valgte at forære mig en fuld kopi af Window Home Server softwaren i et fremstød for TechNet.

Udgangspunktet var 2 x 1.0 TB WD Caviar Green harddiske, så hvis eksperimentet mislykkedes kunne de flyttes over i en Synology NAS når prisen var kommet lidt ned. Målet var at få en server som ikke larmer, som kunne slukkes om natten og ikke mindst tændes via Wake-On-LAN. Server er nemlig fysisk placeret i to meters højde. DS-101 slukker harddiskene efter længere tids inaktivitet, men falder ikke selv i søvn. Det er en udmærket løsning, når den altså ikke vælger at starte på meget mystiske tidspunkter.

Som CPU valgte jeg en Atom 330 fordi den skulle være strømbesparende (noget Core 2 dog kan rivalisere i Idle tilstand), men også fordi processor og bundkort kommer samlet – så slipper man for at sættes sig ind i sokkel typer og chipsæts. RAM priserne er meget fornuftige for tiden (har ikke fulgt med i udviklingen, så jeg ved ikke om det kan tilskrives finanskrisen), så jeg gik all-in og smed en 2 GB klods i maskinen – bundkortet har kun plads til en enkelt klods. Det var svært at finde et minikabinet som giver plads til to 3,5” harddiske, så jeg gik op i et noget større kabinet, men så skulle frit airflow i kabinettet også være sikret. Strømforsyning er fra Chill Innovation (pga køb dansk profilen, ikke reklamerne… eller noget) og skulle være meget lydløs, men en blæser er nu engang en blæser, så det med lyden kommer vi lige tilbage til.

Installationen af Windows Home Server var ganske smertefri og blev klaret med mit eksterne USB DVD-drev. Når først det er klaret, kan man smide keyboard og monitor tilbage i skabet – maskinen kræver kun strømkabel og netkabel. Serveren tilgås med speciel Connector Software på din PC. Man kan det meste via WHS Console programmet, ellers kan man bruge remote desktop. Jeg havde nogle udfald i starten fordi serveren valgte at genstarte efter at have installeret nogle kritiske opdateringer, hvilket er helt fint – en advarsel når jeg var connect havde dog været i orden.

Dernæst har jeg installeret et par plugins som hjælper mig med at opnå mine mål med serveren. WOL er tændt som default på Atom bundkortet, så jeg skulle bare finde nogle plugins som kunne ta’ sig af kontrollen. Lights Out er nok det som kommer tættest på det jeg ønsker. Det giver mulighed for at slukke serveren et antal minutter efter sidste klient er disconnected og starte automatisk når den første logger på igen. Der er også mulighed for at holde serveren levende i specielle tidsrum hvis den f.eks. skal være tilgængelig for din Sonos. Alternativ giver AutoExit 2008 bedre mulighed for at starte serveren når man ønsker det (hvis man f.eks. ikke bruger den så tit) og bedre mulighed for at vække din pc for backup.

Som det kører nu virker det hele fint og er en god erstatning for min Synology. Det er dog et lille men, som bliver det næste projekt i rækken. Det lyder som om jeg har et lille jetfly stående i min gang – måske fordi den sidder oppe over en dør hvor der er lidt varmere, måske fordi der er 5 blæsere til en lille hygge CPU. Strømforsyningsblæseren er meget fornuftig og da maskinen ikke trækker ret meget strøm, så køre blæseren heller ikke så hurtigt. Lige nu bliver den klart overdøvet at de andre blæsere. Kabinetblæserne er ikke noget at prale med og bliver nok skiftet når jeg har undersøgt markedet. Nu kom bundkort og cpu sammen, og dermed kommer der også en standard CPU blæser – en lille 40mm blæser som larmer mere end de andre tilsammen. Den er helt sikkert mål for udskiftning og jeg har da også fundet forumindlæg med andre som har samme problem. Men det er jo altid rart at ha’ et projekt.

Som sagt, så spiller teknikken – lyden spiller bare for højt (og det skyldes ikke at jeg er blevet ældre).

Jeg husker den glade sommer (husker dog ikke helt hvornår det var) hvor jeg lå i solen og prøvede at læse op til en SQL Server eksamen. Det lykkedes aldrig at komme forbi kapitlet om opbygningen af den fysiske filstruktur i databasen. Det hører jo med til en MS certificering, så den blev ikke til noget.

SQL Server er den database jeg har arbejdet mest med, men til mit seneste hobby webprojekt var det naturlige valg MySql. Pandasan var så flink at vise mig XAMPP som findes i en light udgave, hvilket var præcis det jeg skulle bruge til mit hygge project. Uden at skulle installere services kan man ha' MySql kørerende på sin lokale maskine på få minutter.

For et hobby website har MySql syntax en meget nyttig kommando LIMIT. Denne kommando alene har tidligere gjort at jeg har prøvet kræfter med MySql. Paging bliver et spørgsmål om man lige kan gange sidestørrelse med sidenummer og det bør være overkommelig matematik for en programør. MySql provideren til .Net findes på MySql's website og er dermed ikke en 3rd party komponent som det var for nogle år siden.

Det virker generelt som om der er sket en del med MySql siden jeg sidst så på det. Og man kan også spørge om Are Commercial Databases Worth It?. Star Wars sammenligninger giver altid letforståelige forklaringer. Jeg har ikke selv oplevet de store forbedringer i SQL Server for mine små projekter. Og t4rzsan har jo set lidt på Parametriserede queries vs. stored procedures, så den konto er også brugt selvom MySql har fået Stored Procedures for snart lang tid siden.

Betyder det så noget at Oracle har købt SUN og dermed også MySql? Jeg har i forbindelse med et kursus på ITU stødt på Oracle og det var ikke overbevist. Det virker unødigt komplekst for at sælge nogle konsulenttimer, hvilket jeg mener er at narre folk. Selvom der er andre firmaer som bygger deres forretning på denne model, er det jo ikke et argument for at gøre det selv.

Nok med brok, se at komme igang med MySql. XAMPP kan downloades som zip og køres næsten uden setup. Det er et værdigt alternativ til SQL Server (også Express).